آموزش ترمیم (قسمت دوم)

آموزش ترمیم و خش گیری رنگ بدنه خودرو

(قسمت دوم)

آشغال و سنگریزه را بردارید

ابتدا باید نقطه موردنظر را از سنگریزه و یا خرده های رنگ تمیز کرد. با ناخن و یا پنس تکه های اضافی را جدا کنید. اگر قبل از این کار اقدام به شستشوی بدنه کنید، ممکن است سنگریزه یا رنگ های پوسته شده به دستمال یا اسفنج گیر کند و روی بدنه و رنگ سالم کشیده شده و خراش ایجاد کند.

در مورد قسمت هایی که رنگ پوسته شده دارند دقت بیشتری کنید چرا که ممکن است باعث بزرگ تر شدن قسمت رنگ رفته بشود.

 

اطراف رنگ رفتگی را تمیز کنید

قسمت های رنگ رفته را با آب و کف بشویید و آب بکشید. سپس کامل خشک کنید. سپس یک دستمال تمیز را به الکل طبی آغشته کنید و نقاط رنگ رفته را مجدد تمیز کنید. این کار باعث می‌شود هر نوع چربی و آلودگی از روی بدنه فلزی حذف شود و لایه آستری به خوبی به سطح فلز بچسبد. داخل قسمت بدون رنگ و حاشیه های آن را با دستمال الکلی پاک کنید. روی رنگ سالم بدنه نروید چرا که الکل باعث پاک شدن واکس روی بدنه و حتی لایه جلا می‌شود. پس فقط قسمت های بدون رنگ را به آرامی پاک کنید.

آستری را روی بدنه اجرا کنید

آستری مخصوص اتومبیل را روی قسمت های بدون رنگ و مقدار کمی نیز به حاشیه های آن بزنید. این کار را با قلم موهای ریز انجام دهید تا آستری و رنگ جدید به رنگ سالم اتومبیل سرایت نکند. یک لایه نازک آستری اجرا کنید و در صورت شره کردن سریعا آن را پاک کنید. زمان کافی اختصاص دهید تا لایه آستری کاملا خشک شود.

هنگام رنگ زدن روی لایه آستری باید خیلی دقت کنید تا روی حاشیه ها را درست پوشش دهید و رنگ سالم اطراف را رنگ نزنید، چون ممکن است باعث برجسته تر شدن این نقاط شده و به ظاهر و زیبایی خودرو لطمه وارد شود. با این حال، می‌توانید با سنباده پوستاب این قسمت ها را یکدست و همتراز کنید.

اجرای رنگ روی رنگ رفتگی های کوچک

همان طور که گفتیم، رنگ های خش گیر اتومبیل دارای یک قلم موی کوچک هستند. برای ترمیم رنگ رفتگی های کوچک، نوع رنگ تفاوت ندارد اما روش اجرای آن متفاوت است. قوطی رنگ خش گیر را برای ۳۰ ثانیه تکان دهید. نوک قلم موی خش گیر را به رنگ آغشته کنید و روی لایه آستری را با رنگ پوشش دهید. نوک قلم مو را در مرکز رنگ رفتگی قرار دهید و به آرامی به اطراف حرکت دهید. این کار را با حوصله تکرار کنید و ادامه دهید تا تمام نقاط در حال ترمیم را پوشش دهید. از اعمال رنگ زیاد پرهیز کنید. اعمال اندک اندک رنگ شما را از شره کردن رنگ و دردسرهای بعدی آن خلاص می‌کند.

اجازه دهید تا رنگ خشک شود و در صورت نیاز یک لایه دیگر اجرا کنید. تا هر زمان که لایه آستری قابل مشاهده است و سطح قابل ترمیم با رنگ اطراف همسطح  نشده باید این کار را ادامه دهید. هر وقت قسمت در حال ترمیم کامل پر شد و حاشیه های آن با رنگ اطراف همسطح شد می‌توانید وارد مرحله بعد شوید. صبر و حوصله در این مرحله کیفیت نهایی کار شما را تضمین می‌کند.

 

ژ

بدنه را واکس بزنید و پرداخت کنید

بعد از خشک شدن کامل رنگ جدید، تمام بدنه را بشویید و خشک کنید. سپس با واکس خودرو تمام بدنه خودرو را پولیش کاری کنید. اگرچه تنها قسمتی کوچک از رنگ بدنه را ترمیم کرده‌اید، اما پولیش زدن تمام بدنه ماشین باعث براقیت و یکدست شدن رنگ تمام بدنه خودرو می‌شود. پولیش اتومبیل از رنگ در برابر اشعه آفتاب محافظت می‌کند. بنابراین اگر قسمتی از بدنه را پولیش نزنید باعث می‌شود رنگ آن قسمت بعد از مدتی تغییر کند و حالت سایه روشن روی بدنه اتومبیل ایجاد شود.

ترمیم رنگ رفتگی های بزرگ

منظور از رنگ رفتگی های بزرگ قسمت هایی است به راحتی قابل مشاهده هستند و ترمیم آن ها سخت تر است. رنگ‌های خش گیر برای رنگ رفتگی های خیلی بزرگ مناسب نیستند و بهتر است ترمیم آن ها را به حرفه ای ها بسپارید. با این حال اگر فکر می‌کنید اندازه و عمق رنگ رفتگی تا حدی است که با رنگ های خش گیر قابل اصلاح است دست به کار شوید.

سطح کار را تمیز کنید

همانند رنگ رفتگی های کوچک، در اینجا نیز ابتدا مطمئن شوید تا شن، سنگریزه و یا رنگ های پوسته شده در قسمتی که قصد ترمیم آن را دارید وجود نداشته باشد.

زنگ زدگی ها پاک کنید

وجود رنگ رفتگی های بزرگ تر سطح فلز بدنه را بیشتر در معرض رطوبت قرار می‌دهد، بنابراین احتمال وجود زنگار در این نقاط بیشتر است. با محلول های شیمیایی و یا اسید سیتریک این زنگارها را از بین ببرید. اگر میزان زنگ زدگی به حدی است که به فلز نفوذ کرده و با رنگ کردن خالی قابل ترمیم نیست از حرفه ای ها کمک بگیرید. در غیر این صورت، زنگ زدگی ها را پاک کنید. سپس این قسمت ها را با الکل طبی پاک کنید تا هیچ نوع ماده شیمیایی و یا چربی روی سطح باقی نماند. وجود زنگار مانع چسبیدن رنگ می شود و بعد از مدتی پوسته می‌کند.

حاشیه ها را سنباده بزنید

برای رنگ رفتگی های عمیق لازم است با سنباده لبه ها و حاشیه های قسمت های رنگ رفته را نرم کنید. با سنباده گریت خیلی نرم، مثلا ۲۰۰۰، لبه ها را تا حد امکان صاف کنید. زبری سنباده باید به اندازه ای باشد که خط و خراش های جدید ایجاد نکند. سنباده زنی درست در کیفیت نهایی رنگ تاثیر زیادی دارد. لبه های صاف شده باعث می‌شوند قسمت های ترمیم شده با رنگ اصلی بدنه ترکیب شوند و بدنه دو رنگ یا مواج نشود.

در این مرحله بهتر است تا حد امکان از سنباده پوستاب تر استفاده نکنید چرا که فلز بدنه بدون پوشش محافظ است و رطوبت می تواند باعث زنگ زدن فلز شود. سنباده را به صورت خشک استفاده کنید. هنگام سنباده زنی لبه ها، هر گاه دیدید لایه آستری زیر رنگ قابل مشاهده است یعنی به اندازه کافی سنباده زده اید. اگر مجبور شدید سنباده زنی لبه ها را تا جایی ادامه دهید که رنگ و لایه آستری از بین برود و بدنه فلزی معلوم شود، آنکاه مجبور هستید از سنباده پوستاب خیس استفاده کنید تا روی فلز خط و خش ایجاد نشود و البته رطوبت را سریع خشک کنید.

بعد از سنباده زنی سطح را تمیز کنید تا هیچ گرده سنباده ای باقی نماند. اگر از دستمال مرطوب استفاده می کنید بلافاصله آن را خشک کنید. در ضمن می توانید از دستمال آغشته به تینر فوری استفاده کنید. تینر فوری چربی ها و آلودگی ها را از بین می‌برد و در مجاورت هوا تبخیر شده و نیاز به خشک کردن ندارد.

لایه آستری را اجرا کنید

همانند رنگ رفتگی های کوچک، در اینجا نیز یک لایه نازک آستری اجرا کنید و تمام نقاط فلز بدنه را پوشش دهید. اندک اندک آستری را اعمال کنید تا شره نکند و به رنگ سالم اطراف سرایت نکند. صبر کنید تا استری خشک شود. به اطلاعات درج شده روی بسته بندی محصول مراجعه کنید تا از زمان لازم برای خشک شدن پوشش آستری مطلع شوید.

روی آستری را با پوستاب خیس سنباده بزنید

بعد از خشک شدن آستری ممکن است سطح کار ناهموار باشد. یک پوستاب برگی خیلی نرم، مثلا سنباده ۲۰۰۰ را با آب مرطوب کنید و آستری را به آرامی سنباده بزنید. مراقب باشید تا رنگ اطراف را با سنباده از بین نبرید. اجرای پوستاب مرطوب سطحی بسیار صاف و یکنواخت ایجاد می‌کند و رنگ اجراشده هیچ موجی نخواهد داشت.

قبل از اجرای رنگ، سطح سنباده خورده را مجددا تمیز و کاملا خشک کنید.

رنگ اصلی را اجرا کنید

همانند رنگ رفتگی های کوچک، در اینجا نیز نوک قلم موی خش گیر را به رنگ آغشته کنید و روی لایه آستری را با رنگ پوشش دهید. نوک قلم مو را در مرکز رنگ رفتگی قرار دهید و به آرامی به اطراف حرکت دهید. این کار را با حوصله تکرار کنید و ادامه دهید تا تمام نقاط در حال ترمیم را پوشش دهید. در صورت نیاز به اجرای چند لایه رنگ، صبر کنید تا لایه قبلی خشک شود.

رنگ جدید را پوستاب بزنید

بعد از خشک شدن رنگ، با سنباده پوستاب نرم و آب سطح رنگ را کاملا صاف و نرم کنید. در این مرحله به هیچ وجه نباید از سنباده زبر و خشک استفاده کنید، چرا که روی سطح خراش ایجاد می کند. از سنباده ۲۰۰۰ یا نرم تر استفاده کنید و پیوسته سنباده را مرطوب نگه دارید. این کار را تا حدی انجام دهید که رنگ قسمت ترمیم شده با نقاط اطراف کاملا همسطح و همتراز شود.

رنگ جلا بزنید

بعد از خشک شدن کامل رنگ و سطح سنباده خورده، و تمیز کردن قسمت ترمیم شده، یک لایه نازک پوشش جلا روی سطح اجرا کنید. رنگ جلا پوششی بی رنگ است. اجرای این لایه روی رنگ تازه هم از رنگ محافظت می کند و هم باعث می‌شود که بعد از اجرای مرحله بعدی که اجرای پولیش است، رنگ جدید به خوبی با رنگ قدیمی همرنگ شود.

پوشش جلا را به صورت لایه ای نازک و با یک قلم موی کوچک که الیاف نرمی دارد اجرا کنید. قبل از اجرای مرحله بعد صبر کنید تا سطح خشک شود.

بدنه خودرو را بشورید و پولیش بزنید

همانند رنگ رفتگی های کوچک، در اینجا نیز کل بدنه ماشین را بشویید و بعد از خشک شدن، کل بدنه را با پولیش واکس اتومبیل پرداخت کنید. شاید نیاز باشد که قبل از پولیش کاری چند روز صبر کنید تا مطمئن شوید رنگ قسمت ترمیم شده کاملا خشک شده است.

ترمیم رنگ آفتاب سوخته بدنه اتومبیل

مهم ترین عاملی که باعث رنگ پریدگی و آفتاب سوختگی رنگ خودرو می‌شود، قرار گرفتن در معرض اشعه ماورابنفش (UV) خورشید و همچنین آلودگی بدنه خودرو است. برای پیشگیری از بروز چنین مشکلی باید خودرو را تمیز نگه دارید و تا جای ممکن از قرار دادن و پارک کردن ماشین زیر نور آفتاب پرهیز کنید.

در صورت بروز مشکل و برای حل آن باید از پولیش اتومبیل استفاده کنید. بعد از ترمیم قسمت های خراب و شستشوی کامل ماشین و خشک شدن بدنه، مقداری پولیش سخت را با دستگاه پولیشر و یا به صورت دستی روی بدنه اجرا کنید. اجرای پولیش با دستگاه آسان تر است اما نیاز به مهارت دارد، وگرنه به بدنه ماشین آسیب وارد می‌شود.

ابتدا روی قسمت موردنظر کمی پولیش بمالید و آن را یکنواخت کنید. اگر به صورت دستی کار می‌کنید، با یک دستمال خشک و تمیز به آرامی و با حرکات دایره وار عمل پولیش کاری را انجام دهید. اگر با دستگاه کار می‌کنید، آن را روشن کرده و به آرامی و به صورت یکنواخت روی بدنه حرکت دهید.

سپس کل بدنه را بشویید و بعد از خشک شدن، کل بدنه را با پولیش واکس پرداخت کنید. مجددا بدنه را بشویید و با دستمال خشک و تمیز کامل خشک کنید. حالا بدنه را چک کنید و اگر جایی از بدنه هنوز دچار رنگ سوختگی بود مراحل قبل را تکرار کنید.

سخن پایانی

به طور كلى، ترميم و لكه گيرى رنگ خودرو يك كار ساده است كه مى توانيد اين كار را به سادگى انجام دهيد. اگر شما به ظاهر خودرويتان اهميت مى دهيد، دستورالعمل هاى بالا به شما كمك مى كند تا زيباى خودروى خود را بازگردانيد تا ظاهر خودرويتان تميز و نو به نظر برسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *